Zakupy to bardzo ważna czynność, mająca wpływ na to co później zjemy, co mamy w lodówce i co niepotrzebnego wyrzucimy. Kilka zakupowych błędów może spowodować uszczuplenie portfela, jak naszej talii po wyrywanej ósemce, po której nie ma jak jeść. Sprawdźcie kilka zasad zero waste’owego konsumenta bez strat:
1. Z góry załóż ile miesięcznie możesz wydać na żywność. Statystyczny Polak przeznacza miesięcznie 40-60% wynagrodzenia na jedzenie.
2. Rób listę zakupową kilka dni przed zakupami. Warto zawiesić kartkę na lodówce lub zapisywać produkty, które musimy kupić w notatce w telefonie. Zaglądaj co jakiś czas do lodówki i notuj.
3. Zaglądaj nie tylko do lodówki, ale także do zamrażalnika i półek, w których znajdziesz inne produkty, które mogą się zaraz zepsuć lub skończyć, np, ryby w zamrażalniku czy kasza, ryż, suche strączki na półkach.
4. Zrób luźną notatkę z pomysłami dań, które chcesz przyrządzić w nadchodzących dniach. Dzięki temu łatwiej zapełnisz listę zakupową.
5. Zjedz coś przed zakupami. Gdy robimy zakupy na głodnego, łatwiej nam pokusić się o produkty, których nie mamy na liście, ale…nie bądź dla siebie taka/taki restrykcyjny.
6. Daj sobie przyzwolenie na kupienie jednego produktu spoza listy. Zrób to zgodnie z założonym planem;) Ja na przykład zawsze wybieram produkt, który jest mi mniej znany. Po to by poznawać nowe produkty, np. jakiś owoc egzotyczny.
7. Staraj się robić zakupy w dobrze Ci znanym sklepie. Zakupy w miejscu, do którego chodzimy regularnie, są łatwiejsze i szybsze.
8. Na zakupy oprócz listy zakupowej bierz swoje torby i woreczki na wagę. To ekologiczne rozwiązanie.
9. Wybieraj taką porę zakupów, żeby nie czuć presji czasu. Wszystko co robimy w pośpiechu potrafi być nieprzemyślane i nieefektywne.
10. Po zakupach poukładaj tak produkty, żeby te z najbliższą datą przydatności lub te mniej trwałe (np. pieczarki) były w zasięgu naszego wzroku.
Te 10 punktów przyswajaj powoli bez pośpiechu. Przy okazji kolejnych zakupów możesz wprowadzać nową zasadę. Gwarantuje Ci, że najnormalniej w świecie będziesz z siebie dumny, zaoszczędzisz czas, kasę i zadbasz o planetę.
O super zakupach i innych zasadach #zerowaste w kuchni, porozmawiałam z Karolem Okrasą w jego nowym podcaście „Dobry Temat” dla Lidl Polska. Co tam się działo! Koniecznie musicie usłyszeć, ponieważ ledwo co nas uciszyli! W audycji ” Dobry Temat” Karol Okrasa wraz z nietuzinkowymi gośćmi opowiada o świecie od ciekawej strony, rozmawia o tajnikach i ciekawostkach żywieniowych, ekonomicznych czy ekologicznych. Słowem – ten podcast to dobre rozmowy na dobre tematy.