ZIELONA SHAKSHUKA

przez Jagna Niedzielska
zielona shakshuka

To jest tak proste, pyszne i piękne, że nie ma sensu robić długiego wstępu do tego przepisu. Po prostu bierzcie go, gotujecie, dzielcie się i radujcie, żabki ??? Zielona shakshuka, green shakshuka, to cudowne rozpoczęcie dnia  

zielona shakshuka

ZIELONA SHAKSHUKA

To jest tak proste, pyszne i piękne, że nie ma sensu robić długiego wstępu do tego przepisu. Po prostu bierzcie go, gotujecie,… Przepisy ZIELONA SHAKSHUKA European Drukuj przepis
Porcja dla: 2
Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz
Ocena: 3.0/5
( 11 oceniło )

SKŁADNIKI

  • 250g groszku (mrożony lub świeży)
  • 50g masła (lub 1/4 szklanki oleju roślinnego)
  • 4 jajka ekologiczne
  • 2 łyżki przyprawy za’atar (gotowej lub mieszanki przygotowanej w domu: suszony tymianek, sezam, sól lub suszony tymianek sumak, sezam)
  • cebula
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

INSTRUKCJA

  1. W rondelku zagotuj groszek z wodą, solą oraz masłem. Dodaj tyle wody, żeby wystawała powyżej 1cm groszku. Gotuj tak długo, aż groszek będzie całkowicie miękki. Następnie zblenduj na gładką masę
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu, następnie podsmaż drobno posiekaną cebulę
  3. Na patelnie dodaj zblendowany groszek, wybij jajka i smaż całość na małej mocy kuchenki, pod przykryciem. Smaż tak długo, aż białka będą ścięte tak jak lubisz
  4. Gotową shakshuka obsyp za’atarem. Dopraw pieprzem i solą jeśli taka jest potrzeba
    GOTOWE

0 komentarz
0

Możesz także polubić

Dodaj komentarz