PRZEPIS ZERO WASTE: Galette

przez Jagna Niedzielska
zero waste galette

Galette czyli francuskie kruche ciasto o płaskim kształcie z niedbale zawiniętymi brzegami. Dlaczego chce Was zarazić przepisem na Galette? Bo można go przygotować na słodko albo na słodko, można do niego wrzucić wszystko co mamy pod ręką (plastry pomidorow, cukinii, bakłażana, ziemniaków, cebuli, a także śliwki, morele, jagodowe, pomarańcze, etc.). Niech w Galette króluje różnorodność i sezonowość! W dodatku mam dla Was przepis na doskonale kruche ciasto, do którego użyjecie całe jajko, a nie samo żółtko!:) Zatem niech żyje kuchnia #bezresztek kochane żabki🐸 

zero waste galette

Wytrawne Galette

Galette czyli francuskie kruche ciasto o płaskim kształcie z niedbale zawiniętymi brzegami. Dlaczego chce Was zarazić przepisem na Galette? Bo można go… Przepisy PRZEPIS ZERO WASTE: Galette European Drukuj przepis
Porcja dla: 4
Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz
Ocena: 5.0/5
( 1 oceniło )

SKŁADNIKI

  • Skladniki na kruche ciasto:
  • 250g mąki pszennej jakiejkolwiek
  • 100g zimnego masła startego na tarce na grubych oczkach
  • jajko
  • spora szczypta soli
  • Składniki na galette:
  • różne pomidory (u mnie: jeden duży i garść małych)
  • figa
  • czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • tymianek
  • 50g sera feta (lub jakikolwiek inny)
  • oliwa
  • ocet balsamiczny
  • sól
  • pieprz

INSTRUKCJA

  1. Składniki na ciasto zagnieć dokładnie i wstaw do zamrażalnika na 15 min
  2. W międzyczasie pokrój pomidory, figi, cebulę i czosnek w plastry
  3. Następnie wyjmij i rozwałkuj na grubość ok. 0,5cm
  4. Zostawiajac 3 cm krawędzie, na środku ułóż plastry pomidorów, cebuli, fig, czosnku, dodaj pokruszony ser oraz sol, pieprz, tymianek, podlej wszystko oliwą i octem balsamicznym
  5. Zawiń brzegi ciasta do środka, wysmaruj je roztłuczonym jajkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 35 min

0 komentarz
0

Możesz także polubić

Dodaj komentarz