Przepis zero waste: zupa ogrodniczka

przez Jagna Niedzielska
zupa zero waste

Zupa ogrodniczka to przepis sexi flexi, idealny na wiosenny sezon. Nieważne jakich dokładnie warzyw użyjesz, trzymaj się trzech zasad:

  • w miarę możliwości użyj młodych warzy
  • zabiel zupę mlekiem owsianym, ponieważ ma lekką konsystencję i słodkawy smak
  • gotową zupę dopraw chrzanem oraz świeżo startym czosnkiem

Moje warzywa były już nieźle klapnięte. Nacie zwiędłe, a korzenie zmęczone życiem. Zupa ogrodniczka sprawiła, że nic się nie zmarnowało. W dodatku użyłam ich w całości, więc nie martwiłam się że coś mi zostało. Prawdziwe zero waste. Jeśli będzie Ci brakowało jakiegoś warzywa, poszukaj zamiennika lub omiń. Na przykład:

  • jeśli nie będziesz mieć młodych ziemniaków, użyj starych
  • jeśli nie masz botwinki, omiń ten dodatek lub dodaj 2 buraki
  • jeśli nie będziesz mieć młodej marchewki i pietruszki, użyj starych okazów oraz natkę pietruszki
  • jęsli nie będziesz mieć pora, dodaj szczypior z cebulką

zupa zero waste

ZUPA OGRODNICZKA

Zupa ogrodniczka to przepis sexi flexi, idealny na wiosenny sezon. Nieważne jakich dokładnie warzyw użyjesz, trzymaj się trzech zasad: w miarę możliwości… Przepisy Przepis zero waste: zupa ogrodniczka European Drukuj przepis
Czas przygotowania:
Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz
Ocena: 4.5/5
( 2 oceniło )

SKŁADNIKI

  • - 3 młode marchewki z nacią
  • - 3 młode pietruszki z nacią
  • - pęczek botwinki
  • - młody por z zieloną częścią
  • - 4 ziemniaki
  • - gałązka lubczyku
  • - gałązka szałwii (opcjonalnie)
  • - 2 ząbki czosnku
  • - łyżka chrzanu ze słoika
  • - 100g masła (lub 1/2 szklanki oleju roślinnego)
  • - 1,5 litra wody
  • - 1 litr mleka owsianego
  • - sól
  • - mielony czarny pieprz

INSTRUKCJA

  1. Wszystkie warzywa (oprócz ziemniaków oraz czosnku) drobno posiekaj, następnie podsmaż na maśle z dodatkiem soli oraz sporej ilości czarnego pieprzu, do momentu aż się zarumienią.
  2. Warzywa zalej wodą, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, następnie duś pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 20 min.
  3. Po tym czasie zabiel zupę mlekiem owsianym. Najlepiej jak chochlę zupy wymieszasz z mlekiem w osobnym naczyniu, żeby mleko się nie zwarzyło. Następnie zupę duś jeszcze pod przykryciem przez ok. 5min.
  4. Gotową zupę dopraw chrzanem oraz świeżo startym czosnkiem. Dopraw solą oraz pieprzem jeśli taka jest potrzeba.

0 komentarz
0

Możesz także polubić

Dodaj komentarz