Niebawem rozpocznie się sezon na moje ulubione owoce jagodowe. Są delikatne, wiec ich przechowywanie jest niezwykle ważne, żeby ich nie zmarnować. Owoce jagodowe to: maliny, jagody, borówki, jeżyny, poziomki, rokitnik, czarny bez, porzeczka. Jak je przechowywać?
Przesyp je do swojego opakowania wyłożonego ręcznikiem papierowym. Opakowanie powinno być stosunkowo duże, żeby owoce nie były stłoczone. W innym wypadku pleśń pojawi się bardzo szybko. Po przesypaniu należy je przejrzeć. Wyrzuć te spleśniałe i sąsiednie, leżakujące obok spleśniałych. Gdy zobaczysz uszkodzone okazy, zjedz je od razu, bo to one są narażone na szybkie pleśnienie.
Owoce jagodowe powinny być przechowywane w lodowce w niskiej temperaturze, maks +2 stopnie. Zużyj je w ciągu 2 dni. Owoce jagodowe myj tuż przed spożyciem, ponieważ woda usuwa ochronną warstwę i przyspiesza gnicie.
„Shelf life” czyli okres trwałości można wydłużyć poprzez mrożenie. Jagodowe można mrozić do 12 miesięcy, ale pamiętajcie że im dłuższe takie przechowywanie tym większa strata wartości odżywczych. Na przykład: mrożenie truskawek przez 4 miesiące powoduje spadek ilości witaminy C o około 30-60%.