PRZEPIS ZERO WASTE: FUCZKI

przez Patryk
przepis zero waste

Fuczki to potrawa, która kojarzy mi się z Podkarpaciem, z którego pochodzę. Fuczki to bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty. Zamiast kiszonej można użyć surową lub gotowaną kapustę. Użyjcie takiej jaką macie. Z kolei odciśnięty sok z kiszonej kapusty, to sok który warto wypić. Ten naturalny probiotyk to także żródło witaminy C. Łapcie przepis wraz z zamiennikami, na wypadek braków w kuchni.

przepis zero waste

FUCZKI

Fuczki to potrawa, która kojarzy mi się z Podkarpaciem, z którego pochodzę. Fuczki to bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty. Zamiast kiszonej można… Przepisy PRZEPIS ZERO WASTE: FUCZKI European Drukuj przepis
Czas gotowania:
Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz
Ocena: 4.1/5
( 7 oceniło )

SKŁADNIKI

  • 300g kiszonej kapusty odsączonej z wody
  • jajko lub 3 łyżki aquafaba
  • 1/2 szklanki jakiegokolwiek mleka (u mnie roślinne, owsiane)
  • ok. 150g mąki pszennej (może być także mąka z ciecierzycy, gryczana, kasztanowa, etc.)
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • olej rzepakowy
  • sól

INSTRUKCJA

  1. Wszystkie składniki ze sobą dokładnie wymieszaj
  2. Na patelni rozgrzej olej, następnie nałóż łyżką porcje ciasta na kształt placków. Smaż z dwóch stron. Podawaj z kwaśną śmietaną lub ćwikłą

0 komentarz
0

Możesz także polubić

Dodaj komentarz