PRZEPIS ZERO WASTE: KAPUSTA Z PATELNI

przez Jagna Niedzielska
kapusta z patelni

Tak bardzo uwielbiam ten przepis, że mogłabym to wyśpiewać mym marnym głosem❤️ Warzywa mnie podniecają, a ze wszystkich metod, najbardziej lubię je palić w kontrolowany sposób. Cienka i chrupiąca warstwa tej kapusty dodaje smaku miękkiemu i soczystemu wnętrzu. Grrrrrrrrr. Z największą przyjemnością dziele się z Wami przepisem na PALONĄ KAPUSTĘ Z JOGURTEM I SOSEM Z TAHINY ORAZ KOLENDRY. Przepis, po którym nie zostaną żadne resztki.

kapusta z patelni

KAPUSTA Z PATELNI Z JOGURTEM I SOSEM TAHINOWYM

Tak bardzo uwielbiam ten przepis, że mogłabym to wyśpiewać mym marnym głosem❤️ Warzywa mnie podniecają, a ze wszystkich metod, najbardziej lubię je… Przepisy PRZEPIS ZERO WASTE: KAPUSTA Z PATELNI European Drukuj przepis
Czas gotowania:
Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz
Ocena: 5.0/5
( 1 oceniło )

SKŁADNIKI

  • 4 wycięte księżyce z kapusty (białej, czerwonej, młodej lub włoskiej), najszerszy bok powinien mieć około 8-10 cm
  • 70g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek świeżego tymianku
  • świeże chilli łup chilli w płatkach lub w proszku
  • 1/2 szklanki tahiny
  • 1/2 szklanki wody przegotowanej
  • pęczek kolendry
  • sok z połowy cytryny
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • sól

INSTRUKCJA

  1. Na patelni, na maśle smaż kapustę z dwóch stron, z dodatkiem czosnku w łupinach, tymianku, chilli oraz soli.
  2. Smaż na małej mocy kuchenki tak długo, aż kapusta uzyska brązową warstwę, a czosnek będzie w środku miękki. Kapusta ma być w środku al dente. Wierzchnie liście będą bardziej miękkie.
  3. W międzyczasie zblenduj tahine z wodą, sokiem z cytryny, kolendrą oraz szczyptą soli.
  4. Usmażoną kapustę serwuj z jogurtem oraz sosem z tahiny. Warto oprószyć solą wierzch kapusty.

0 komentarz
0

Możesz także polubić

Dodaj komentarz