FOCCACIA

przez Jagna Niedzielska
foccacia

Spróbujcie tego! Wrzucam Wam przepis na foccacie, która nie wymaga umiejętności. Wymaga jednak cierpliwości;) no i drożdży, które w ostatnim czasie ponoć są najlepiej sprzedającym się produktem;) pamiętajcie, że jeśli nie znajdziecie ich w sklepie, to możecie kupić w internecie. Wierzch mojej foccaci ozdobiłam resztką zwiędłych ziół. Foccacia mega długo zachowuje świeżość. Przechowujcie ją w bawełnianej ścierce lub w woreczku.

foccacia

Foccacia

Spróbujcie tego! Wrzucam Wam przepis na foccacie, która nie wymaga umiejętności. Wymaga jednak cierpliwości;) no i drożdży, które w ostatnim czasie ponoć… Przepisy FOCCACIA European Drukuj przepis
Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz
Ocena: 3.8/5
( 5 oceniło )

SKŁADNIKI

  • 650g mąki pszennej
  • 6g suszonych drożdży lub 20g świeżych
  • 1 1/2 łyżeczki soli (plus do posypania wierzchu)
  • 1 1/2 łyżeczki cukru
  • 500-550ml cieplej, ale nie gorącej wody
  • oliwa lub olej

INSTRUKCJA

  1. Niezbyt dokładnie wymieszaj w misce wszystkie składniki.
  2. Konsystencja ciasta ma być stosunkowo rzadka, klejąca się do ścian miski. Następnie przykryj miskę ścierką lub talerzem i włóż ją do lodówki na 24h.
  3. Po tym czasie miskę z ciastem wyciągnij z lodówki i daj ją na 2h w ciepłe miejsce, ja wkładam pod pierzynę;)
  4. Piekarnik rozgrzej do 230 stopni razem z blachą, na której będzie się piekła foccacia. Dzięki temu, że blacha nagrzewa się razem z piekarnikiem, foccacia lepiej się piecze
  5. W międzyczasie na papier do pieczenia wylej odrobinę oleju lub oliwy, następnie wyłóż ciasto na foccacie tłustymi dłońmi. Placek powinien mieć grubość ok. 4cm . Wierzch posyp solą lub dodaj jak ja, resztki zwiędłych ziół
  6. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20min

0 komentarz
0

Możesz także polubić

Dodaj komentarz