Pogotowie Zero Waste- skrzynka warzyw

przez Jagna Niedzielska
kuchnia zero waste

Coraz większą popularnością cieszy się zamawianie warzyw i owoców bezpośrednio od rolników. Odbieramy je w wybranym miejscu lub są nam dostarczane do domu. Często możemy je zamówić w dwóch opcjach do wyboru. Sami wybieramy zawartość skrzynki lub dostajemy gotowy zestaw warzyw i owoców. Pierwsza wersja jest przewidywalna i dzięki temu możemy zaplanować posiłki. Druga wersja skrzynki ma również swoje plusy. W skrzynce przygotowanej przez dostawcę mogą znaleźć się produkty, na które wcześniej nie zwracaliśmy uwagi. Skoro znalazły się już w naszym domu, zaczynamy kombinować i wykorzystywać nowości w kuchni. Nasza dieta staje się bardziej różnorodna. Odkąd skrzynki stały się popularne, zauważyłam większy ruch na moim instagramie (http://www.instagram.com/jagna.niedzielska) z pytaniami o odpowiednie przechowywanie zamówionych warzyw i owoców. W związku z tym postanowiłam przygotować Wam, szybką ściągę tak, żeby nic Wam się nie zmarnowało. Wybrałam warzywa i owoce na podstawie skrzynek, które sama zamawiam (sezon: kwiecień).

  1. Ziemniaki:
    – ciemne i suche miejsce
    – temperatura pokojowa
    – lniany worek lub papierowa torba
    – zdala od cebuli
  2. Marchewki i korzenie pietruszki:
    – ciemne i suche miejsce
    – temperatura pokojowa
    – lniany worek lub papierowa torba
    – zdala od cebuli
    – jeśli marchewka oraz pietruszki mają nać, należy je przed odłożeniem oddzielić, ponieważ nać wyciąga wilgoć z korzenia i przez to korzenie szybciej tracą jędrność
    – nać przechowuj w słoiku z zimną wodą, w lodówce lub owiniętą w wilgotny ręcznik papierowy, również w lodówce
  3. Burak
    – ciemne i suche miejsce
    – temperatura pokojowa
    – lniany worek lub papierowa torba
    – zdala od cebuli
  4. Por
    – ciemne i suche miejsce
    – temperatura pokojowa
  5. Seler
    – ciemne i suche miejsce
    – temperatura pokojowa
    – lniany worek lub papierowa torba
  6. Natka pietruszki, szczypiorek, koperek, kolendra, jarmuż
    – w słoiku z zimną wodą lub owinięte w wilgotny ręcznik papierowy
    – lodówka
  7. Sałaty oraz rukola, roszponka
    – umyte, odwirowane, w misce wyłożonej zwilżonym ręcznikiem papierowym
    – lodówka
    – zjedz szybko, połóż w widocznym miejscu
  8. Pomidor
    – temperatura pokojowa
    – zjedz szybko, połóż w widocznym miejscu
  9. Bakłażan
    – temperatura pokojowa
  10. Cukinia
    – temperatura pokojowa
  11. Ogórek
    – temperatura pokojowa
    – zjedz szybko, połóż w widocznym miejscu
  12. Cebula oraz czosnek
    – ciemne i suche miejsce
    – temperatura pokojowa
    – podziurawiona torba papierowa torba lub bawełniany woreczek
  13. Owoce ziarnkowe (jabłka oraz gruszki):
    – temperatura pokojowa
    – zdala od innych produktów
  14. Owoce cytrusowe
    – w temperaturze pokojowej
  15. Pieczarki oraz boczniaki
    – lodówka
    – podziurawiona torba papierowa
    – zjedz szybko, połóż w widocznym miejscu
0 komentarz
0

Możesz także polubić

Dodaj komentarz