Coraz większą popularnością cieszy się zamawianie warzyw i owoców bezpośrednio od rolników. Odbieramy je w wybranym miejscu lub są nam dostarczane do domu. Często możemy je zamówić w dwóch opcjach do wyboru. Sami wybieramy zawartość skrzynki lub dostajemy gotowy zestaw warzyw i owoców. Pierwsza wersja jest przewidywalna i dzięki temu możemy zaplanować posiłki. Druga wersja skrzynki ma również swoje plusy. W skrzynce przygotowanej przez dostawcę mogą znaleźć się produkty, na które wcześniej nie zwracaliśmy uwagi. Skoro znalazły się już w naszym domu, zaczynamy kombinować i wykorzystywać nowości w kuchni. Nasza dieta staje się bardziej różnorodna. Odkąd skrzynki stały się popularne, zauważyłam większy ruch na moim instagramie (http://www.instagram.com/jagna.niedzielska) z pytaniami o odpowiednie przechowywanie zamówionych warzyw i owoców. W związku z tym postanowiłam przygotować Wam, szybką ściągę tak, żeby nic Wam się nie zmarnowało. Wybrałam warzywa i owoce na podstawie skrzynek, które sama zamawiam (sezon: kwiecień).
- Ziemniaki:
– ciemne i suche miejsce
– temperatura pokojowa
– lniany worek lub papierowa torba
– zdala od cebuli - Marchewki i korzenie pietruszki:
– ciemne i suche miejsce
– temperatura pokojowa
– lniany worek lub papierowa torba
– zdala od cebuli
– jeśli marchewka oraz pietruszki mają nać, należy je przed odłożeniem oddzielić, ponieważ nać wyciąga wilgoć z korzenia i przez to korzenie szybciej tracą jędrność
– nać przechowuj w słoiku z zimną wodą, w lodówce lub owiniętą w wilgotny ręcznik papierowy, również w lodówce - Burak
– ciemne i suche miejsce
– temperatura pokojowa
– lniany worek lub papierowa torba
– zdala od cebuli - Por
– ciemne i suche miejsce
– temperatura pokojowa - Seler
– ciemne i suche miejsce
– temperatura pokojowa
– lniany worek lub papierowa torba - Natka pietruszki, szczypiorek, koperek, kolendra, jarmuż
– w słoiku z zimną wodą lub owinięte w wilgotny ręcznik papierowy
– lodówka - Sałaty oraz rukola, roszponka
– umyte, odwirowane, w misce wyłożonej zwilżonym ręcznikiem papierowym
– lodówka
– zjedz szybko, połóż w widocznym miejscu - Pomidor
– temperatura pokojowa
– zjedz szybko, połóż w widocznym miejscu - Bakłażan
– temperatura pokojowa - Cukinia
– temperatura pokojowa - Ogórek
– temperatura pokojowa
– zjedz szybko, połóż w widocznym miejscu - Cebula oraz czosnek
– ciemne i suche miejsce
– temperatura pokojowa
– podziurawiona torba papierowa torba lub bawełniany woreczek - Owoce ziarnkowe (jabłka oraz gruszki):
– temperatura pokojowa
– zdala od innych produktów - Owoce cytrusowe
– w temperaturze pokojowej - Pieczarki oraz boczniaki
– lodówka
– podziurawiona torba papierowa
– zjedz szybko, połóż w widocznym miejscu