WARZYWA LIŚCIASTE- porady i przepis

przez Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska- sałata

Zamiast łapać się za chlorelle lub spiruline, wybierzmy nasze, narodowe #superfoods. Kuchnia zero waste to między innymi wspieranie tego co lokalne. Transport produktów spożywczych obciąża środowisko poprzez emisję CO2. Nie da się tego uniknąć, ale emisję gazu cieplarnianego można znacząco ograniczyć przez kupowanie lokalnych produktów. Pamiętajmy, że importowane produkty są pryskane szkodliwymi środkami, żeby mogły przemierzyć długo drogę do konsumentów. Lokalnymi #superfoods są zielone warzywa, w tym warzywa liściaste. Zielone warzywa liściaste poprawiaja przemianę materii, zwiekszają odporność i nie tuczą. Liściaste, na które warto zwrócić uwagę to: sałata lodowa, liście brokuła, sałata masłowa, sałata rzymska, rukola, szpinak, etc. Jak je przechowywać, żeby zachowały jak najdłużej świeżość? Jak je wykorzystywać w kuchni, żeby ich nie marnować?

  1. JAK PRZECHOWYWAĆ WARZYWA LIŚCIASTE? Warzywa należy trzymać w lodówce, owinięte w wilgotny ręcznikiem papierowy lub w pudełku plastikowym lub szklanym wyłożonym wilgotnym ręcznikiem papierowym. Można przechowywać w ten sposób warzywa w całości lub pojedyncze liście. Przed włożeniem do lodówki, warzywa liściaste należy umyć pod zimną, bieżącą wodą, a następnie dokładnie odsączyć wodę za pomocą wirówki. Warzywa liściaste można mrozić do 12 miesięcy. Szpinak można wcześniej zblanszować i umieścić w naczyniu na kostki lodu. Jeśli chcecie, żeby zwiędnięte liście sałaty ożyły, włóżcie je na moment do lodowatej wody. Pamiętajcie, że czarne przebarwienia na sałacie są już niejadalne. Liście z czarnymi przebarwieniami należy usunąć.
  2. JAK WYKORZYSTYWAĆ WARZYWA LIŚCIASTE? Traktuj je jako produkty do pierwszego wykorzystania. Nie kupuj w dużych ilościach, żeby nie psuły się przez długie przechowywanie. Warzywa liściaste mogą być dodatkiem do wielu potraw: do kanapek, do sałatek jako dodatek do obiadu, do surówek, do koktajli, etc.


    Jagna Niedzielska- sałata

    SAŁATA MASŁOWA Z DOMOWYM OCTEM, MIODEM, ŚMIETANĄ I PISTACJAMI

    Zamiast łapać się za chlorelle lub spiruline, wybierzmy nasze, narodowe #superfoods. Kuchnia zero waste to między innymi wspieranie tego co lokalne. Transport… Flexiteriańskie WARZYWA LIŚCIASTE- porady i przepis European Drukuj przepis
    Czas gotowania:
    Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz
    Ocena: 5.0/5
    ( 1 oceniło )

    SKŁADNIKI

    • składniki na ocet:
    • - 3/4 słoika wypełnionego skórkami i ogryzkami jabłek
    • - tyle słodkiej wody, ile trzeba do wypełnienia słoika (proporcje: 1 łyżka cukru na szklankę letniej, przegotowanej wody)
    • składniki na 2 porcje:
    • - sałata masłowa
    • - 75g drobno posiekanych pistacji bez soli
    • - łyżka miodu gryczanego
    • - 3 łyżki octu jabłkowego
    • - 2 łyżki kwaśnej śmietany
    • - szczypta soli

    INSTRUKCJA

    przygotowanie octu:
    1. Słoik z resztkami jabłek zalej słodką wodą, zakryj gazą, przewiąż gumką i postaw słoik w suchym, ciemnym i ciepłym miejscu.
    2. Skórki i ogryzki są lekkie, więc wypływają na wierzch wody, to może spowodować wytworzenie się pleśni, dlatego zawartość mieszaj dwa razy dziennie lub, jeżeli słoik ma szerokie wejście, postaw mały talerzyk na powierzchni.
    3. Po 14 dniach odcedź skórki i ogryzki. Pozostaw ocet w ciemnym miejscu, w słoiku. Fermentacja ustanie po 40-60 dniach.

     

    przygotowanie sałatki:


    1. Miód, ocet, śmietanę i sól wymieszaj ze sobą dokładnie.
    2. Liście sałaty podziel na mniejsze kawałki i wymieszaj ze słodką śmietaną.
    3. Sałatę podawaj z pistacjami.

    przepis pochodzi z mojej książki „Bez Resztek”, wyd. Pascal, fot. Budzik Studio
0 komentarz
0

Możesz także polubić

Dodaj komentarz