STRĄCZKI, NIE BĄCZKI- porady i przepis

przez Jagna Niedzielska
Jagna zero waste

Zapasy to nieodzowny element kuchni zero waste. W swoich kulinarnych zapasach, zawsze powinniśmy mieć warzywa strączkowe. Ich właściwości odżywcze były nam wielokrotnie udowadniane. Jednak trzymamy się od nich z dystansem, ze względu na brak pomysłów na ich smaczne zastosowanie w kuchni oraz właściwości wzdymające. Jak znaleść lekkość i świetny smak w strączkach oraz jak je przechowywać?

  1. JAK PRZECHOWYWAĆ WARZYWA STRĄCZKOWE? Fasola, groch, soczewica, ciecierzyca – czyli rośliny strączkowe. W wersji suchej to idealny produkt w stylu zero waste, który możemy kupić na wagę, a potem przechowywać długimi miesiącami. Warzywa strączkowe przechowujmy w szklanym słoiku, w temperaturze pokojowej, w suchym, zacienionym lub ciemnym miejscu. Warzywa strączkowe są obwarowane datą „najlepiej spożyć przed” co oznacza, że po przekroczeniu tego terminu nadal są zdatne do spożycia, mogą jedynie zmienić kolor. Według USA Emergency Supply, warzywa strączkowe przechowywane hermetycznie, mogą być zjedzone w ciągu 8-10 lat po dacie.
  2. JAK GOTOWAĆ WARZYWA STRĄCZKOWE? Przed ugotowaniem suchej ciecierzycy lub grochu powinniśmy je namoczyć: przez noc w zimnej wodzie lub na kilka godzin, zalewając ją wrzątkiem. Warto wiedzieć, że moczenie poprzez zalanie wrzątkiem usuwa więcej rafinoz powodujących wzdęcia – i skraca czas namaczania! Żeby zniwelować właściwości wzdymające można zastosować dwie metody:
    – wymiana wody: wymieć wodę po moczeniu fasolki lub ciecierzycę, drugi raz wymień wodę podczas gotowania, gdy pojawią się szumowiny oraz trzeci raz po kolejnych 15 minutach gotowania
    – magiczne składniki: do gotowania strączków dodaj łyżeczkę kminku lub majeranku lub nasion kopru włoskiego lub czosnek lub kawałek imbiru lub kawałek kombu
    Uwaga! Dodawanie sody oczyszczonej do ciecierzycy, owszem sprawia że ciecierzyca szybciej i lepiej mięknie, natomiast wzmaga właściwości wzdymające
  3. JAK PRZYGOTOWYWAĆ WARZYWA STRĄCZKOWE? Strączki gotujmy al dent, wtedy ich smak jest wyraźniejszy i naprawdę przyjemny. Jeśli ma to być składnik hummusu lub pasztetu, wtedy starajmy się wręcz rozgotować warzywa strączkowe. Gdy przygotowujemy hummus, nie wylewajmy wody po gotowanej ciecierzycy. Woda ta to aquafaba. Jej skład to woda i skrobia. Jest idealnym zamiennikiem jajka i może być stosowana jako zagęstnik. Jedno jajko to trzy łyżki aquafaby. Z aquafaba możemy przygotować wegański majonez. Dodatkowo, jest to woda, którą warto dodać do hummusu, żeby był kremowy jak prawdziwy hummus z Izraela.

Łapcie przepis na MINESTRONE Z KANAPKĄ ZE SMALCEM Z CEBULI. Przepis pochodzi z mojego programu na antenie Kuchnia+ „Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek”, fot. Bartek Sawka
Jagna Niedzielska- minestrone

Jagna zero waste

MINESTRONE Z KANAPKĄ ZE SMALCEM Z CEBULI

Zapasy to nieodzowny element kuchni zero waste. W swoich kulinarnych zapasach, zawsze powinniśmy mieć warzywa strączkowe. Ich właściwości odżywcze były nam wielokrotnie… Dania główne STRĄCZKI, NIE BĄCZKI- porady i przepis European Drukuj przepis
Porcja dla: 4 Czas gotowania:
Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz
Ocena: 5.0/5
( 1 oceniło )

SKŁADNIKI

  • 2 l wody
  • 50 g masła
  • 2 garści fasolki szparagowej
  • ½ szklanki suchej soczewicy zielonej
  • ½ szklanki suchej soczewicy czerwonej
  • ½ szklanki suchej fasoli Jaś (moczonej przez noc w wodzie)
  • 2 pałki selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr passaty pomidorowej
  • 4 liście laurowe
  • 1 szklanka makaronu lub ryżu z dnia poprzedniego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól
  • czarny pieprz
  • olej rzepakowy
  • Smalec z cebuli:
  • 2 duże cebule
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • Dodatkowo:
  • 4 pajdy wiejskiego chleba

INSTRUKCJA

1. Czosnek i seler naciowy podsmaż na oleju rzepakowym i zalej wodą, dodaj 50 g masła. 2. Do garnka dodaj strączki. Następnie dodaj passatę, liść laurowy oraz sól. 3. Zupę gotuj pod przykryciem ok. 30 minut. 4. Cebulę drobno posiekaj i smaż na małym ogniu z 200 g masła oraz kminkiem. 5. Jak cebula będzie miękka i słodka, zblenduj ją na „smalec”, dopraw solą. 6. Do zupy dodaj makaron lub ryż, dolej wody, jeśli będzie za gęsta. 7. Dopraw solą oraz pieprzem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. 8. Podawaj z pajdą chleba, posmarowaną smalcem z cebuli.

Aquafaba to woda po gotowanej ciecierzycy. Jej skład to woda i skrobia. Jest idealnym zamiennikiem jajka i może być stosowana jako zagęstnik.1 jajko to 3 łyżki aquafaby.

0 komentarz
0

Możesz także polubić

Dodaj komentarz