PŁYNY DO DEZYNFEKCJI DIY

przez Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska- płyny do dezynfekcji

Na stronie KUKBUK.pl możecie przeczytać cykl moich tekstów związanych z ekologią, zero waste oraz ekologią kulinarną. W najnowszej publikacji podrzucam Wam kilka przepisów na płyny i żele dezynfekujące. Żeby Was zachęcić do przeczytania całości, poniżej kawałek artykułu ze strony KUKBUK.pl 🙂

Na fali niepokoju wywołanego epidemią koronawirusa środki do dezynfekcji znikają z aptek i drogerii w zastraszającym tempie. Całkiem możliwe, że szybciej kupicie pojedyncze składniki potrzebne do przygotowania płynów i żeli antybakteryjnych w domu niż gotowy produkt.

Uwaga! Środki do dezynfekcji rąk nie zastępują dokładnego mycia dłoni! Dłonie należy myć intensywnie przez 20-30 sekund.

Płyn do dezynfekcji

Przepis jest banalny, natomiast kluczowe jest zachowanie proporcji składników. Alkohol należy wymieszać z wodą, by uzyskać 60-procentowy roztwór. Przepis wymaga wysokoprocentowego alkoholu, na przykład spirytusu. Jeśli zawartość procentowa alkoholu jest niższa, należy zwiększyć jego objętość kosztem wody. Pamiętajmy tylko, że za duża ilość alkoholu może spowodować poparzenia lub podrażnienia skóry. Płyn stosujmy z umiarem.

Powstały środek należy przelać do butelki z atomizerem. Warto go używać, gdy jesteśmy w centrach handlowych, w komunikacji miejskiej czy po skorzystaniu z publicznej toalety. Płyn przechowujemy w dobrze zamkniętym opakowaniu – z etykietą zawierającą jego nazwę oraz skład – w wentylowanym pomieszczeniu, w temperaturze pokojowej, z dala od źródeł ciepła i otwartego ognia.


0 komentarz
0

Możesz także polubić

Dodaj komentarz