Jak długo można mrozić żywność? 30 przykładów

przez Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska- zamrażarka

Mrożenie żywności to świetny sposób na przedłużenie jej świeżości. Pamiętajcie, że każda żywność ma inny czas mrożenia. Przestrzegając czas i zasady mrożenia, możemy cieszyć się pełnowartościowymi produktami na bardzo długo.

  1. Zamrażarka musi mieć minimum -18 stopni lub mniej.
  2. Przed włożeniem do zamrażarki upewnij się, że żywność jest chłodna.
  3. Przed włożeniem żywności do zamrażarki dodaj do niej etykietę (nazwę oraz data włożenia do zamrażarki). Ponadto zawieś na drzwiach zamrażarki spis produktów, które masz w zamrażarce, żeby nie zapomnieć o jej zawartości.
  4. Żywność wyporcjuj, nie będzie później konieczności rozmrażania całej porcji.
  5. Nie zamrażaj rozmrożonej już żywności, chyba że po rozmrożeniu surową żywność ugotujesz/usmażysz/upieczesz.
  6. Rozmrażaj produkty w lodówce, zostawiając je na całą noc.

Jakie długo można mrozić żywność? 30 przykładów:

  1. Żółtko i białko jajek można mrozić do 6 miesięcy. Mroź osobno. Żółtko można zamrozić np. w pojemniku na kostki lodu.
  2. Jogurt można mrozić do 3 miesięcy. Po rozmrożeniu może zmienić swoją konsystencję. Może być bardziej kwaśny.
  3. Świeże drożdże można mrozić do 6 miesięcy. Najlepiej podzielić je na 25g kawałki.
  4. Liście kapusty czerwonej, białej, włoskiej można mrozić do 12 miesięcy.
  5. Zioła można mrozić do 12 miesięcy. Najlepiej posiekać je i zamrozić w szklanym słoiku.
  6. Co do zasad warzywa można mrozić do 12 miesięcy.
  7. Krojone owoce (np. banany, melon, etc.) można mrozić do 3 miesięcy.
  8. Banan można mrozić w całości ze skórką do 3 miesięcy. Po rozmrożeniu uzyskasz papkę z banana w skórce.
  9. Owoce w całości takie jak winogrona, owoce jagodowe można mrozić do 6 miesięcy.
  10. Gotowe sosy można mrozić do 3 miesięcy.
  11. Masło można mrozić do 6 miesięcy.
  12. Kruche ciasto można mrozić do 3 miesięcy.
  13. Produkty garmażeryjne z mięsem, np. krokiety lub pierogi można mrozić do 3 miesięcy.
  14. Kiełbasy, wędliny do 3 miesięcy.
  15. Pierogi wegetariańskie do 6 miesięcy.
  16. Chleb do 3 miesięcy. Najlepiej podzielić chleb na porcje i przełożyć kromki pergaminem.
  17. Surowe ryby do 4 miesiecy, ale jeśli sa glazurowane to do 6 miesięcy.
  18. Grzyby można mrozić, jednak wcześniej należy je zblanszować, czyli oblać wrzątkiem. Dzięki temu pozbędziemy się gorzkiego posmaku po rozmrożeniu. Grzyby można mrozić do 8 miesięcy.
  19. Wieprzowe mięso, do ok. 6 miesięcy.
  20. Drobiowe do ok. 9 miesięcy.
  21. Chudą wołowinę do ok. 10 miesięcy.
  22. Mięso mielone do ok. 3 miesięcy.
    Ogólna zasada jest taka, że im więcej tłuszczu w mięsie, tym krócej można je trzymać w zamrażalniku, więc oprócz podziału na rodzaj mięsa, pamiętajcie o podziale na części mięsa
  23. Kotlety warzywne, do 3 miesięcy
  24. Skórki z twardych serów, do 12 miesięcy
  25. Twarde Sery można mrozić do 3 miesięcy. Można mrozić w kawałku lub tarte, ale w kawałku po rozmrożeniu będą się kruszyć, np. Gruyer, parmezan, etc.
  26. Tłuste sery należy mrozić zgodnie z zasadą „im krócej tym lepiej”, od 2 tygodni do miesiąca.
  27. Ugotowana kasza, ryż, do 2 miesięcy.
  28. Ciasto drożdżowe, do 3 miesięcy.
  29. Klarowny bulion, do 3 miesięcy.
  30. Warzywa z bulionu, do 2-3 tygodni.

fot. Bartek Sawka z programu „Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek” (kanał Kuchnia+)

0 komentarz
0

Możesz także polubić

Dodaj komentarz