Według badań SGGW w Warszawie realizowanych w ramach Projektu PROM, pieczywo klasyfikuje się na pierwszym miejscu, wśród najczęściej wyrzucanych produktów spożywczych, ze swoimi niechlubnymi 23,7%. Niestety nie zdziwiła mnie ta informacja. Prowadząc warsztaty kulinarne, uczestnicy zeznawali podobnie. Największym dla nich problemem był nadmiar pieczywa i brak pomysłu na wykorzystanie czerstwego.
Pieczywo to kolejny symbol wstydu, dotyczący zmian klimatu. Słomka to symbol zalewającego nas plastiku, rajstopy to symbol „fast fashion”, a pieczywo to symbol marnowania żywności. Rozprawmy się z tym!
Właśnie zrobiłam sobie trzy kanapki z hummusem i pastą harrisa. Chleb był już lekko twardawy, więc skroiłam go bardzo cienko i podsmażyłam na patelni. Czerstwy chleb w moim domu to normalność, dlatego zainwestowałam w dobry nóż do pieczywa, który z gracją tnie nawet największych „twardzieli”. Po przygotowaniu kanapek zorientowałam się, że całkiem sporo zostało mi tego pieczywa jak na to, że jutro wyjeżdżam na kilka dni. Jest i na to sposób! O czym przeczytacie niżej.
Jaki rodzaj pieczywa najdłużej zachowa świeżość?
W pierwszym odcinku programu telewizyjnego na kanale Kuchnia Plus „Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek” dowiedzieliśmy się od mojego gościa- Gosi Piwońskiej z piekarni „Piwoński”, że wybór rodzaju pieczywa jest bardzo ważny. Wybierajmy pieczywo wypiekane na zakwasie. Istnieje bezpośrednia zależność między kwasowością chleba, a jego trwałością. Chleb na zakwasie zachowa dłużej świeżość, ponieważ w zakwasie następuje rozwój kwasów organicznych, który przedłuża termin przydatności. Za czasów naszych dziadków pieczywo piekło się na zapas, nawet na kilka tygodni.
Jak przechowywać pieczywo?
- Pieczywo najszybciej czerstwieje w lodówce, a dokładnie w temperaturze 0-10 stopni Celsjusza.
- Pieczywo przechowuj owinięte w materiałowej ściereczce, w suchym i ciemnym miejscu.
- Możesz też przechowywać w chlebaku, najlepiej drewnianym. Drewno to naturalny materiał, który przepuszcza powietrze. Do chlebaka możesz włożyć ćwiartkę/połowę jabłka. Jabłko będzie dawało wilgoć, a tym samym chleb zachowa dłużej swoją świeżość. Ważne, żeby raz w tygodniu taki chlebak przetrzeć mieszanką oliwy z octem, w proporcji pół na pół. Ocet dokładnie czyści drewno, a oliwa w naturalny sposób konserwuje.
- Nie przechowuj ciepłego pieczywa w papierowej torbie. Papier z łatwością wciągnie wilgoć, a pieczywo stanie się gumowate.
- Pieczywo możesz zamrozić do 3 miesięcy. Do tego czasu pieczywo utrzyma swoje właściwości odżywcze i smakowe. Najlepiej mrozić pieczywo wyporcjowane w formie kromek przełożonych papierem pergaminowym. Dzięki temu możemy z łatwością wyciągnąć z zamrażalnika tyle porcji, ile w danym momencie potrzebujemy. Zamrożone pieczywo najlepiej odpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Tak długo, aż nie będzie miał zamrożonych miejsc (kilka minut- jedna kromka, kilkadziesiąt minut- cały bochenek).
UWAGA: Pamiętaj, że czerstwy chleb to nie to samo co nieświeży chleb. Nie wyrzucaj czerstwego chleba, to cenny składnik w Twojej kuchni.
10 pomysłów na użycie czerstwego pieczywa
- Słodki pudding chlebowy:
jakiekolwiek pieczywo zalane mieszanką mleka (może być mleko roślinne), jajka i miodu (lub innej słodkości). Możecie dodać ulubione owoce, bakalie lub czekoladę. Kromki wymieszaciej z dowolnymi dodatkami i zalejcie mieszanką mleka z jajkami. Całość zapieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 20-30min. - Kruszonka z bułki tartej:
z czerstwego pieczywa przygotujcie swoją bułką tartę. Gotowa bułka tarta wymieszana ze skórką z cytryny i startym czosnkiem. Idealny dodatek na wierzch zapiekanej ryby. - Francuskie tosty:
kromki czerstwego chleba zamoczone w mieszance mleka i jajka, następnie podsmażone z obu stron na patelni z dodatkiem oleju roślinnego lub masła. Tosty możesz podawać na słono lub słodko z ulubioną konfiturą. - Sałatka chlebowa:
duże kawałki chleba podsmażone na patelni bez tłuszczu. Mogą być wymieszane z ulubionymi dodatkami, np. pomidorami, miksem sałat, ogórkami kiszonymi. - Pasta con pangrattato:
spaghetti z podsmażoną bułką tartą, wymieszaną z natką i czosnkiem. - Bruschetty:
grillowane kawałki chleba ze świeżymi pomidorami, bazylią, czosnkiem i oliwą. Polecam też takie dodatki jak kozi ser, figi i krem balsamiczny albo gruszkę, miód i mak. - Zupa zagęszczana chlebem na zakwasie:
krem z dyni lub krem z pomidorów zagęszczany grubymi kawałkami chleba na zakwasie. - Arancini:
ryżowe kuleczki wypełnione mozzarellą i obtoczone bułką tartą, następnie smażone na złoto, na oleju. - Tosty:
tosty z serem lub przełożone grillowanymi warzywami z dużą ilością ziół. Polecam spróbować tosty z kimchi. - SERNIK NA SPODZIE Z CZERSWTEGO CHLEBA przepis: https://jagnaniedzielska.pl/2020/01/12/sernik-na-spodzie-z-czerstwego-chleba/

1 komentarz
super blog Jagna