PIECZYWO- jakie kupować? jak przechowywać? 10 sposobów na czerstwe pieczywo.

przez Jagna Niedzielska
Jagna Niedzielska- pieczywo

Według badań SGGW w Warszawie realizowanych w ramach Projektu PROM, pieczywo klasyfikuje się na pierwszym miejscu, wśród najczęściej wyrzucanych produktów spożywczych, ze swoimi niechlubnymi 23,7%. Niestety nie zdziwiła mnie ta informacja. Prowadząc warsztaty kulinarne, uczestnicy zeznawali podobnie. Największym dla nich problemem był nadmiar pieczywa i brak pomysłu na wykorzystanie czerstwego.

Pieczywo to kolejny symbol wstydu, dotyczący zmian klimatu. Słomka to symbol zalewającego nas plastiku, rajstopy to symbol „fast fashion”, a pieczywo to symbol marnowania żywności. Rozprawmy się z tym!

Właśnie zrobiłam sobie trzy kanapki z hummusem i pastą harrisa. Chleb był już lekko twardawy, więc skroiłam go bardzo cienko i podsmażyłam na patelni. Czerstwy chleb w moim domu to normalność, dlatego zainwestowałam w dobry nóż do pieczywa, który z gracją tnie nawet największych „twardzieli”. Po przygotowaniu kanapek zorientowałam się, że całkiem sporo zostało mi tego pieczywa jak na to, że jutro wyjeżdżam na kilka dni. Jest i na to sposób! O czym przeczytacie niżej.

Jaki rodzaj pieczywa najdłużej zachowa świeżość?

W pierwszym odcinku programu telewizyjnego na kanale Kuchnia Plus „Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek” dowiedzieliśmy się od mojego gościa- Gosi Piwońskiej z piekarni „Piwoński”, że wybór rodzaju pieczywa jest bardzo ważny. Wybierajmy pieczywo wypiekane na zakwasie. Istnieje bezpośrednia zależność między kwasowością chleba, a jego trwałością. Chleb na zakwasie zachowa dłużej świeżość, ponieważ w zakwasie następuje rozwój kwasów organicznych, który przedłuża termin przydatności. Za czasów naszych dziadków pieczywo piekło się na zapas, nawet na kilka tygodni.

Jak przechowywać pieczywo?

  • Pieczywo najszybciej czerstwieje w lodówce, a dokładnie w temperaturze 0-10 stopni Celsjusza.
  • Pieczywo przechowuj owinięte w materiałowej ściereczce, w suchym i ciemnym miejscu.
  • Możesz też przechowywać w chlebaku, najlepiej drewnianym. Drewno to naturalny materiał, który przepuszcza powietrze. Do chlebaka możesz włożyć ćwiartkę/połowę jabłka. Jabłko będzie dawało wilgoć, a tym samym chleb zachowa dłużej swoją świeżość. Ważne, żeby raz w tygodniu taki chlebak przetrzeć mieszanką oliwy z octem, w proporcji pół na pół. Ocet dokładnie czyści drewno, a oliwa w naturalny sposób konserwuje.
  • Nie przechowuj ciepłego pieczywa w papierowej torbie. Papier z łatwością wciągnie wilgoć, a pieczywo stanie się gumowate.
  • Pieczywo możesz zamrozić do 3 miesięcy. Do tego czasu pieczywo utrzyma swoje właściwości odżywcze i smakowe. Najlepiej mrozić pieczywo wyporcjowane w formie kromek przełożonych papierem pergaminowym. Dzięki temu możemy z łatwością wyciągnąć z zamrażalnika tyle porcji, ile w danym momencie potrzebujemy. Zamrożone pieczywo najlepiej odpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Tak długo, aż nie będzie miał zamrożonych miejsc (kilka minut- jedna kromka, kilkadziesiąt minut- cały bochenek).

UWAGA: Pamiętaj, że czerstwy chleb to nie to samo co nieświeży chleb. Nie wyrzucaj czerstwego chleba, to cenny składnik w Twojej kuchni.

10 pomysłów na użycie czerstwego pieczywa

  1. Słodki pudding chlebowy:
    jakiekolwiek pieczywo zalane mieszanką mleka (może być mleko roślinne), jajka i miodu (lub innej słodkości). Możecie dodać ulubione owoce, bakalie lub czekoladę. Kromki wymieszaciej z dowolnymi dodatkami i zalejcie mieszanką mleka z jajkami. Całość zapieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 20-30min.
  2. Kruszonka z bułki tartej:
    z czerstwego pieczywa przygotujcie swoją bułką tartę. Gotowa bułka tarta wymieszana ze skórką z cytryny i startym czosnkiem. Idealny dodatek na wierzch zapiekanej ryby.
  3. Francuskie tosty:
    kromki czerstwego chleba zamoczone w mieszance mleka i jajka, następnie podsmażone z obu stron na patelni z dodatkiem oleju roślinnego lub masła. Tosty możesz podawać na słono lub słodko z ulubioną konfiturą.
  4. Sałatka chlebowa:
    duże kawałki chleba podsmażone na patelni bez tłuszczu. Mogą być wymieszane z ulubionymi dodatkami, np. pomidorami, miksem sałat, ogórkami kiszonymi.
  5. Pasta con pangrattato:
    spaghetti z podsmażoną bułką tartą, wymieszaną z natką i czosnkiem.
  6. Bruschetty:
    grillowane kawałki chleba ze świeżymi pomidorami, bazylią, czosnkiem i oliwą. Polecam też takie dodatki jak kozi ser, figi i krem balsamiczny albo gruszkę, miód i mak.
  7. Zupa zagęszczana chlebem na zakwasie:
    krem z dyni lub krem z pomidorów zagęszczany grubymi kawałkami chleba na zakwasie.
  8. Arancini:
    ryżowe kuleczki wypełnione mozzarellą i obtoczone bułką tartą, następnie smażone na złoto, na oleju.
  9. Tosty:
    tosty z serem lub przełożone grillowanymi warzywami z dużą ilością ziół. Polecam spróbować tosty z kimchi.
  10. SERNIK NA SPODZIE Z CZERSWTEGO CHLEBA przepis: https://jagnaniedzielska.pl/2020/01/12/sernik-na-spodzie-z-czerstwego-chleba/
sernik
fot. Budzik Studio z książki „Bez Resztek”, wyd. Pascal
1 komentarz
1

Możesz także polubić

1 komentarz

kasia 28 stycznia 2020 - 06:58

super blog Jagna

Odpowiedz

Dodaj komentarz