Narzekasz na brak miejsca w lodówce? Może to kwestia zbyt dużych zakupów, a może przechowujesz w lodówce coś, co nie musi w niej leżeć? Zobacz, które produkty możesz spokojnie wyjąć ze swojej lodówki:
- PIECZYWO: pieczywo w lodówce szybciej czerstwieje. Jeśli masz nadwyżkę pieczywa, lepiej je zamrozić w formie kromek przełożonych papierem pergaminowym. Gdy zabraknie Ci chleba na śniadanie, możesz w każdym momencie wyciągnąć kilka kromek i odpiec je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- POMIDORY I OGÓRKI: w lodówce tracą swój naturalny aromat i smak. Uwaga: w lodówce mogą się szybciej zepsuć niż w temperaturze pokojowej, ale mogą się też szybciej zepsuć w pokoju, w którym jest wyższa temperatura niż ogólnie przyjęta temperatura otoczenia (19-21 stopni).
- OWOCE EGZOTYCZNE: np. ananasy, melony. Tracą swój smak i aromat.
- OWOCE CYTRUSOWE: w lodówce tracą smak i szybciej się psują przez większą wilgoć.
- JABŁKA I GRUSZKI: tracą smak i aromat.
- CEBULA I CZOSNEK: w lodówce szybciej kiełkują i miękną.
- ZIEMNIAKI: w lodówce jest dla nich za duża wilgotność. W warunkach chłodniczych w ziemniakach wytrąca się skrobia, więc ich konsystencja robi się piaskowata.
- DYNIA: dynia może leżeć w temperaturze pokojowej nawet do 6 miesięcy.
- NIEDOJRZAŁE OWOCE LUB WARZYWA: niska temperatura spowalnia dojrzewanie. Takie produkty przechowujmy w suchym i ciemnym miejscu. Uwaga: wyjątkiem są banany, które szybciej dojrzewają w lodówce.
- PUSZKI I KONSERWY: produkty w puszce mogą spokojnie leżeć w temperaturze pokojowej. No chyba, że zostały otwarte. Nie zostawiajcie żywności w otwartych puszkach, ponieważ natychmiastowo psuje się.
- MIÓD: miód w lodówce szybciej krystalizuje się.
- OLIWA: w lodówce zmętnieje.
- OLEJE ROŚLINNE: oleje roślinne tłoczone na zimno przechowuj w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce. Jeśli nie masz takiego miejsca w domu, to ostatecznie przechowuj w lodówce na drzwiach, gdzie panuje najwyższa temperatura. Wyjątkiem jest olej lniany, który dla zachowania swoich właściwości powinien być przechowywany w lodówce. Oleje tłoczone na ciepło mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej.
- KAWA I HERBATA: w lodówce stracą smak i aromat oraz mogą zwilgotnieć.
- OGÓRKI KISZONE: otwarte ogórki kiszone! W każdy poniedziałek o godzinie 21 prowadzę dla Was Pogotowie Zero Waste w formie transmisji live na instagramie. Ostatnio podczas Pogotowia Zero Waste zapytałam kto z Was przechowuje otwarte ogórki kiszone w lodówce? Okazało się, że masa z nas tak robi i jest to całkiem bezsensu:) Kiszone ogórki już skisły, bardziej nie skisną, nie ma sensu przechowywać je w lodówce. Po prostu zjedzcie je, a sok z kiszonki wypijcie:)
Pozdrawiam,
Jagna Niedzielska #bezresztek
6 komentarzy
Mój mąż uznaje czekoladę i ogórki kiszone tylko z lodówki kwestia temperatury i kruchości podczas konsumpcji?
Jeśli tak, to znajdzie się miejsce w lodówce na kiszone ogórki <3 🙂
Nie przechowujemy owoców i warzyw w lodówce dopóki ich nie „otworzymy”, ale potem od razu do lodówki bo się psują. Jak piszesz o tych roślinach masz na myśli całe i rozkrojone? Może mamy za ciepło w kuchni…
Są jakieś przeciwwskazania trzymania ogórków kiszonych w lodówce? Dla mnie zwyczajnie smaczniejsze są z lodówki.
Jeśli rozkroimy jabłka, gruszki, pomidory, ogórki, dynie, owoce egzotyczne oraz cytrusowe i nie zjemy ich natychmiastowo, przechowujmy je w lodówce. Natomiast stracą na smaku i aromacie. W przypadku cebuli i czosnku, nawet po rozkrojeniu mogą szybciej się psuć w lodówce. Ziemniaki w żadnym wypadku nie powinny być przechowywane w lodówce. Jeśli wolimy, żeby ogórki kiszone były zimne, to przechowujmy je w lodówce 🙂 Nie ma żadnych przeciwskazań 🙂
Dzięki za odpowiedź ?
🙂 Pozdrawiam