SERNIK NA SPODZIE Z CZERSTWEGO CHLEBA

przez Jagna Niedzielska

Sernik w stylu kuchni zero waste, który zrobisz w 10 minut. Cała reszta to pieczenie i nieznośne oczekiwanie. Chleb może być dowolny. Jeśli nie masz chleba czerstwego, możesz zamienić go na klasyczny ciasteczkowy spód. Możliwości jest wiele. Dzięki temu, że sernik jest pieczony w niskiej temperaturze, będzie idealnie kremowy i delikatny.

fot. Budzik Studio z mojej książki „Bez Resztek, wyd. Pascal

Sernik na spodzie z czerstwego chleba

Sernik w stylu kuchni zero waste, który zrobisz w 10 minut. Cała reszta to pieczenie i nieznośne oczekiwanie. Chleb może być dowolny.… Flexiteriańskie SERNIK NA SPODZIE Z CZERSTWEGO CHLEBA European Drukuj przepis
Czas przygotowania: Czas gotowania:
Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz
Ocena: 4.2/5
( 6 oceniło )

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 1kg sera na sernik lub potrójnie zmielony tłusty twaróg
  • 200ml kremówki 30%
  • 300g drobnego cukru
  • 100g mąki pszennej
  • 3 duże, drobno posiekane kromki czerstwego chleba
  • 80g rozpuszczonego

INSTRUKCJA

  1. Chleb wymieszaj z masłem, następnie przełóż na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dociśnij.
  2. Wstaw do lodówki na ok. 5min.
  3. W mikserze wymieszaj ze sobą dokładnie pozostałe składniki.
  4. Do formy wyłożonej chlebem wlej masę sernikową.
  5. Piecz w kąpieli wodnej, w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez około 1h 20
  6. Przed podaniem wystudź i przechowaj w lodówce przez kilka godzin lub całą noc

Notka

Kąpiel wodna polega na tym, że wlewamy do blachy 2 szklanki wody i wstawiamy do niej tortownicę.

1 komentarz
1

Możesz także polubić

1 komentarz

Dodaj komentarz