PRZEPIS ZERO WASTE: PIEROGI Z TWAROGIEM I ZIOŁAMI

przez Jagna Niedzielska
pierogi zero waste

Pierogi to idealne rozwiązanie w kuchni, w której nic nie może się zmarnować. Pierogi z twarogiem uwielbiają zioła. Dlatego kolejnym składnikiem farszu są właśnie one. Jeśli w kuchni pojawią Wam się zwiędłe okazy, to właśnie takie będą idealne. Z kolei chrust z kaszy gryczanej to ekstra składnik, który dodaje orzechowy posmak.

fot. Bartek Sawka, z programu „Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek”. Emisja w każdą niedzielę, o godzinie 12, na kanale Kuchnia Plus.

pierogi zero waste
Pierogi to idealne rozwiązanie w kuchni, w której nic nie może się zmarnować. Pierogi z twarogiem uwielbiają zioła. Dlatego kolejnym składnikiem farszu… Flexiteriańskie PRZEPIS ZERO WASTE: PIEROGI Z TWAROGIEM I ZIOŁAMI European Drukuj przepis
Porcja dla: 4 Czas przygotowania: Czas gotowania:
Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz
Ocena: 5.0/5
( 1 oceniło )

SKŁADNIKI

  • 100 g mąki gryczanej
  • 200 g mąki pszennej
  • 250-300 ml wrzątku
  • sól himalajska
  • 2 łyżki oleju
  • 250 g twarogu półtłustego
  • ⅓ pęczka mięty
  • ⅓ pęczka kopru
  • ⅓ pęczka natki
  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 50 g rozpuszczonego masła

INSTRUKCJA

  1. Mąki wymieszaj ze sobą, dodaj szczyptę soli, olej, ponownie wymieszaj, następnie podlej wrzątkiem i zagnieć całość na elastyczne ciasto. Odstaw na 20 min. pod przykryciem.
  2. Koperek i natkę drobno posiekaj razem z łodyżkami, z mięty zerwij same liście, następnie drobno posiekaj.
  3. Twaróg wymieszaj ze szczyptą soli i drobno posiekanymi ziołami, odrobinę ziół zostaw do ozdobienia pierogów.        
  4. Na patelni rozgrzej pół szklanki oleju i praż kaszę gryczaną do momentu, aż stanie się chrupiąca.
  5. Ciasto rozwałkuj, następnie wytnij okręgi za pomocą szklanki i napełnij każdy pieróg farszem. Pierogi ugotuj we wrzącej wodzie.
  6. Wyciągnij pierogi po 2 minutach od wypłynięcia na powierzchnię wody. Podawaj z rozpuszczonym masłem, kaszą i ziołami.

Notka

Pierogi możesz mrozić na dwa sposoby. Na surowo: połóż pierogi na tacce tak żeby się nie stykały, następnie włóż do zamrażalnika. Po 2h wyciągnij i wsuń do mniejszego pojemnika lub woreczka. Po ugotowaniu: podlej je olejem, żeby się nie skleiły, następnie włóż do pojemnika lub woreczka. Pierogi można mrozić do 6 miesięcy.

0 komentarz
1

Możesz także polubić

Dodaj komentarz