ZUPA DYNIOWA ZAGĘSZCZANA CHLEBEM

przez Jagna Niedzielska
Zupa dyniowa

Wieloletnie i sprawdzone metody nie mogą się mylić. Zamiast zupa na skróty z niezdrową ilością zagęszczaczy, użyj chleba! Zagęszczanie zup i sosów chlebem do „babcina” metoda. Chleb na zakwasie daje dodatkowy, naturalny smak. Lubię zostawić odrobinę czerstwego chleba na wierzchu zupy, który pod wpływem ciepła z jednej strony chrupie, a z drugiej jest mięciutki.

Przepis pochodzi z mojej książki „Bez Resztek”, wyd. Pascal

Fot. Budzik Studio

Zupa dyniowa

Zupa dyniowa zagęszczana chlebem

Wieloletnie i sprawdzone metody nie mogą się mylić. Zamiast zupa na skróty z niezdrową ilością zagęszczaczy, użyj chleba! Zagęszczanie zup i sosów… Dania główne ZUPA DYNIOWA ZAGĘSZCZANA CHLEBEM European Drukuj przepis
Porcja dla: 4 Czas przygotowania: Czas gotowania:
Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz
Ocena: 5.0/5
( 1 oceniło )

SKŁADNIKI

  • 1kg dyni hokkaido lub piżmowej (hokkaido obrana i pokrojona w drobną kostkę, piżmowa ze skórką)
  • pestki z dyni
  • 2 obrane i pokrojone w kostkę cebule
  • 2 ząbki czosnku, starte na tarce o małych oczkach
  • 1cm imbiru, startego ze skórką na tarce o małych oczkach
  • 1,5 l bulionu z zamrażalnika (przepis ze str.) lub 1,5l wody z 3 łyżkami masła
  • łyżka srirachy
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • mały bochenek chleba razowego na zakwasie, suchego i pokrojonego w większą kostkę
  • 1/2 małego słoika powideł śliwkowych
  • Olej rzepakowy
  • Sól himalajska

INSTRUKCJA

  1. Na odrobinie oleju podsmaż cebulę oraz czosnek, dopraw solą.
  2. Dodaj dynię, smaż na małym ogniu przez około 10min.
  3. Całość zalej bulionem lub wodą z masłem, dodaj miód, ocet, srirachę, gotuj pod przykryciem, aż dynia będzie miękka.
  4. W międzyczasie pestki dyni opłucz wodą, wysusz, nasmaruj olejem, posyp solą i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż staną się chrupiące (ok. 10 min).
  5. Gotową zupę zblenduj, dopraw solą jeśli trzeba.
  6. Kostki chleba nasmaruj powidłami i wrzuć do zupy, lub wymieszaj powidła niedbale z zupą, posyp upieczonymi pestkami.
  7. eśli zupa jest za gęsta, dolej odrobinę wrzątku.

Notka

Dynię można przechowywać w całości, w ciemnym pomieszczeniu, w temperaturze 10-15 stopni, maksymalnie 6 miesięcy. Dynię można też zamrozić (najlepiej surową, pokrojoną w kawałki) i przechowywać do 12 miesięcy

 

0 komentarz
1

Możesz także polubić

Dodaj komentarz