EKSPRESOWE BUŁECZKI

przez Jagna Niedzielska
EKSPRESOWE BUŁECZKI

To jest po prostu przepis hit! Bułeczki wyrabia się w 10 minut, rosną w 10 minut i piecze się w 10 minut! Sprawdzone miliardy razy. Świetnie się sprawdzą jako sakiewka na resztki z lodówki. Często tak właśnie z nimi postępuje. Nadziewałam nimi bigos, resztki serów, resztki warzyw przysmażonych na patelni. Spróbujcie i dajcie znać czym je wypełniliście.

fot. Budzik Studio z mojej książki „Bez Resztek”, wyd. Pascal

EKSPRESOWE BUŁECZKI

Ekspresowe bułeczki

To jest po prostu przepis hit! Bułeczki wyrabia się w 10 minut, rosną w 10 minut i piecze się w 10 minut!… Flexiteriańskie EKSPRESOWE BUŁECZKI European Drukuj przepis
Porcja dla: 24 Czas przygotowania: Czas gotowania:
Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz
Ocena: 3.8/5
( 4 oceniło )

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mąki pszennej typ 550 (jeśli ciasto będzie za rzadkie podczas wyrabiania możesz dodać jeszcze odrobinę)
  • jajko
  • 2 łyżki sypkich drożdży
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki soku ananasowego lub każdego innego, który aktualnie macie w lodówce, np. jabłkowy, pomarańczowy
  • 1/2 szklanki mleka oraz dodatkowe 2 łyżki do nasmarowania bułeczek
  • 80g masła
  • Sól

INSTRUKCJA

  1. Mąkę wymieszaj z solą, cukrem oraz drożdżami.
  2. Sok, mleko oraz masło podgrzej razem w rondelku tak, aby ciecz miała maksymalnie 42 stopnie.
  3. Ciągle mieszając mąkę z solą, cukrem i drożdżami, dodaj powoli połowę cieczy. Następnie, nieprzerywając mieszania dodaj jajko i po chwili pozostałą ciecz.
  4. Ciasto zagniataj przez około 10 minut. Dodaj więcej mąki, jeśli ciasto nie odkleja się od ścianek misy, lub dodaj więcej podgrzanego mleka, jeśli jest zbyt gęste.
  5. Ugniecione Ciasto odstaw na 10 min w ciepłe miejsce.
  6. Z ciasta uformuj małe bułeczki, wielkości piłki golfowej lub większej tenisowej;) następnie posmaruj mlekiem 
  7. Piecz bułki w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku przez około 10 min.

Notka

Ciasto drożdżowe lubi być długo zagniatane. Ciasto drożdżowe można zamrozić i przechowywać maksymalnie 3 miesiące.

4 komentarze
3

Możesz także polubić

4 komentarze

Monika 4 marca 2020 - 07:58

Witam,
bułeczki wyszły bardzo fajne, najważniejsze że wyszły, bo w kwestii ciast drożdżowych jestem beztalenciem. Mam pytanie – czy sok można czymś zastąpić? Nie piję soków, pozostałe składniki są zazwyczaj w domu i wiem, że konieczność udania się do klepu po te jeden składnik zniechęci mnie do pieczenia.
Pozdrawiam Monika

Odpowiedz
Jagna Niedzielska 14 marca 2020 - 11:06

jak najbardziej:) możesz zastąpić mlekiem, krowim albo roślinnym:) Najważniejsza jest temperatura cieczy:)

Odpowiedz
Barbara 18 marca 2020 - 17:58

Dwie łyżki drożdży? Na tą ilość to chyba 2 łyżeczki ?

Odpowiedz
Jagna Niedzielska 21 marca 2020 - 12:04

Tak, chodzi o 2 łyżki, nie łyżeczki:) 2 płaskie łyżki:)

Odpowiedz

Dodaj komentarz