SEZONOWOŚĆ- KAPUSTNE

przez Jagna Niedzielska
SEZONOWOŚĆ - KAPUSTNE

Dlaczego warto sięgać po produkty sezonowe? Takie produkty w odpowiednim dla siebie czasie, naturalnie występują w naszym klimacie. Mają wtedy największą gęstość odżywczą, również dlatego że przemierzają najkrótszą drogę od zerwania do naszych dłoni. Jako, ze w mieście wszystko jest łatwo dostępne przez cały rok, ciężko zorientować się które z warzyw i owoców są sezonowe. Dlatego przygotowałam dla Was kalendarz sezonowości na każdy miesiąc. Dzisiaj przedstawiam Wam warzywa kapustne wraz z informacją jak je przechowywać i wykorzystywać żeby nie marnować. Przykładowe potrawy, które możecie przygotować z wykorzystaniem kapustnych to: krem z kalarepy wraz z liśćmi, colesław, pieczona brukselka z miodem chilli i suszonymi owocami, smażony plaster kapusty z miodem, kolendrą i orzeszkami ziemnymi, grzybowe gołąbki, etc. 

0 komentarz
0

Możesz także polubić