KOTLECIKI RYŻOWE Z SZYBKIM KIMCHI

przez Jagna Niedzielska
KOTLECIKI RYŻOWE

Kiszonki królują w polskiej kuchni. Kojarzycie jednak koreańską kiszonkę KIMCHI, którą można zrobić szybciutko i prościutko? Kilka kotletów ryżowych i mamy gotowy obiad. Kimchi przygotujecie z taniej kapusty pekińskiej, więc jest to zaskakująco tania i arcy smaczna receptura.

fot. Budzik Studio z mojej książki „Bez Resztek”, wyd. Pascal

KOTLECIKI RYŻOWE

Kotleciki ryżowe z szybkim kimchi

Kiszonki królują w polskiej kuchni. Kojarzycie jednak koreańską kiszonkę KIMCHI, którą można zrobić szybciutko i prościutko? Kilka kotletów ryżowych i mamy gotowy… Dania główne KOTLECIKI RYŻOWE Z SZYBKIM KIMCHI European Drukuj przepis
Porcja dla: 4 Czas przygotowania: Czas gotowania:
Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz
Ocena: 5.0/5
( 1 oceniło )

SKŁADNIKI

  • - połowa kapusty pekińskiej
  • - 3 łyżki sosu rybnego
  • - 2 łyżki gochugaru (lub łyżeczka suszonych płatków chilli)
  • - 2 łyżeczki miodu
  • - 2 ząbki czosnku starte na tarce o drobnych oczkach
  • - 2 cm kawałek imbiru, obrany i starty na tarce o drobnych oczkach
  • - mała cebula starta na tarce o drobnych oczkach
  • - 1/3 szklanki soli
  • - 1litr wody
  • - łyżka białego sezamu
  • - 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • - marchewka ze skórką, starta na tarce o grubych oczkach
  • - łyżka słodkiej papryki w proszku
  • - 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • - 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • - szczypta soli
  • - 1/2 szklanki oleju rzepakowego

INSTRUKCJA

Przygotowanie kimchi:

1. Kapustę podziel na pojedyncze liście. Pokrój je w poprzek na kawałki o wielkości ok. 4cm.
2. W garnku zagotuj wodę z solą, następnie zalej nią liście kapusty, odstaw na około 15min .
3. Po 15min przepłucz liście kapusty i odsącz.
4. Wymieszaj dokładnie ze sobą: cebulę, czosnek, imbir, gochugaru, sos rybny i miód.
5. Za pomocą łyżki wymieszaj/zagniataj dokładnie mieszankę przypraw z kapustą. Jeśli wolisz użyć rąk, ze względu na ostrość polecam użyć gumowe rękawiczki.

Przygotowanie kotlecików:

1. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą dokładnie. Jeśli masa na kotleciki nie będzie się dobrze lepić, dodaj więcej mąki kukurydzianej.
2. Uformuj małe kotleciki.
3. Rozgrzej na patelni olej i smaż kotleciki z dwóch stron, do momentu aż się zarumienią.

Notka

Możesz użyć mieszanki kilku rodzajów ryżu, lub mieszanki ryżu z kaszą. Jeśli zostaną ci niewykorzytsane produkty z puszki, koniecznie przełóż je do innego opakowania, najlepiej do szklanego słoika. Nie należy przechowywać żywności w otwartych puszkach

 

0 komentarz
1

Możesz także polubić

Dodaj komentarz