OWOCE ZIARNKOWE

przez Jagna Niedzielska
OWOCE ZIARNKOWE
JABŁKA
fot. Bartek Sawka z programu „Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek”

Żeby nie wyrzucać jabłek i gruszek:
.
➡️Przechowujcie w temperaturze pokojowej. Pamiętajcie jednak, żeby nie przechowywać jabłek i gruszek obok siebie – ani obok innych owoców i warzyw – ponieważ oba owoce wydzielają etylen, który przyspiesza przejrzewanie.
➡️wykorzystujcie je w całości. Ogryzki jabłek i gruszek można zjeść jak resztę owocu. Nie jedząc ich, tracimy ok. 30% miąższu owoca!
➡️Z ogryzków jabłka możemy też zrobić domowy ocet jabłkowy.
➡️A co z pestkami? Ziarnkowe są wręcz warte zjadania – to bogate źródło witaminy B17.

➡️Jeśli jednak jabłka i gruszki są już nadgnite, należy je w całości wyrzucić – nie nadają się do spożycia. W tym miejscu konieczna jest jeszcze jedna uwaga. Każde przeglądanie i przekładanie owoców powoduje ich odgniatanie i przenoszenie ewentualnych zarodników grzyba na inne, zdrowe owoce. Dlatego owoce przeglądajcie bardzo ostrożnie i nie przesadzajcie z częstotliwością.

0 komentarz
0

Możesz także polubić